Psikolojik Danışmanlık Nedir?
Psikolojik Danışma Ne Değildir?
Psikolojik danışmanlık, insanların hayatlarına dair farkındalığını geliştirip sorumluluk almalarına, yaşanan sorunlara çözüm üretip gerekli değişimleri gerçekleştirmelerine yardım etmek amacıyla belirli bilimsel ve etik dayanaklara göre ruh sağlığı uzmanları tarafından verilen çok yönlü bir hizmettir.
Çözümler arasından en doğru ve işe yarayacak olanı bulmak, bunun için gerekli adımları atmak ve değişim cesareti göstermek, uzun bir süreçtir; sabır, gayret, özen gerektirir. Var olan sorunları kabul etmekse en önemli başlangıç noktasıdır. İstenmeyen durumun varlığını kabul etmek, onu değiştirmek için gerekli bir adımdır. Psikolojik danışmanlık, gerekli eğitimleri almış ve etik ilkelere riayet eden kişiler tarafından verilebilecek bir hizmettir. Etik ve yetkinlik, psikolojik danışmanlığın olmazsa olmaz iki temel parçasıdır.
Psikolojik danışma, danışanın kendini gerçekleştirme sürecine destek olmaktır. Bu sebeple, danışanın kendini tanımasına, problem durumları fark etmesine ve bunların çözümü için farkındalık kazanmasına, hayatını daha işlevsel bir hale getirmesine olanak sağlar.

-
Psikolojik danışmanlık sorunlu insanların “düzeltildiği” bir hasta-sağlıklı kişi buluşması değildir.
-
Psikolojik danışmanlık, ruh sağlığı uzmanının her şeyi bildiği, sürekli öğüt verdiği bir iletişim süreci değildir.
-
Psikolojik danışman, sadece ruhsal zorluklar yaşayan insanlar için değildir.
-
Psikolojik danışman, ikna etme süreci değildir.
-
Psikolojik danışma, sadece danışmanın dinlediği, danışanın pasif kaldığı zamanı belirli görüşmeler değildir.
-
Psikolojik danışma, sohbet etmek değildir.
-
Psikolojik danışma, sihirli bir değnek değildir.