
Grupla Psikolojik Danışmanlık
Grupla psikolojik danışma, bireysel psikolojik danışmadan büyük bir ayrılık göstermez.Bireyin kendi kendini tanımasını, kendi kişisel gereksinimlerini keşfetmesini, içinde bulunduğu toplumun değerler sistemi ile uyumlu kişisel hedefler belirlemesini, yaşamına gerçekçi bir yön vermesini, başkaları ile olan ilişkilerini geliştirmesini kolaylaştırıcı bir ortam hazırlamak olduğu belirtilmektir. Gruba özgü tedavi edici etkiler arasında evrensellik (yalnız değilim duygusu), özgecilik (başlarını düşünme), empati becerilerinde artış, umut aşılaması, geçmişi tamir eden duygusal yaşantı, sosyalleşme becerilerinin gelişmesi, sağlıklı özdeşimler kurma, kabul ve hoşgörü geliştirme, gerçeği değerlendirme yetisinde artış, ilişkisel öğrenmeler, farkındalık artışı, iç görü artışı vardır. Grupla psikolojik Danışmanın pek çok türü bulunmaktadır. Bu gruplar kendi içinde özelliklerinde göre farklılık gösterir.
Grupla psikolojik danışmada gönüllü grup üyeleri duygusal düzeyde konuşurlar ve kendilerini ortaya koyarlar. Grupla psikolojik danışmada konuşulanlar önceden belirlenmemiştir ve spontanlık önemlidir. Gelişim odaklı gruplar bireylerin kişisel ve sosyal gelişimlerine odaklanmıştır.
Grupla psikolojik danışma, genellikle 8-12 kişi arasında olmaktadır. Ancak grubun hangi amaçla kurulduğuna bağlı olarak bu sayı değişmektedir. Grupla psikolojik danışma oturumları, genellikle haftada bir yapılır ve yaklaşık 2 saat sürer. Bunların yanında bireysel psikolojik danışmaya göre daha ekonomiktir. Danışanların birbirinin ortak yönlerinden faydalanarak kendi farkındalığını edinmesi esastır. Seanslarda mutlaka bir lider vardır. İhtiyaca göre yardımcı lider de bulunabilir. Bireysel danışmanlıktan farklı faydalı yönleri olduğu için yaygın olarak kullanılmaktadır.